Binoclul- istorie si utilitate

43.1001

Nu este un instrument pe care sa il folosim zi de zi, insa cu toate astea, binoclul reprezinta una dintre cele mai importante inventii ale omenirii. Folosit la vanatoare, in armata si in excursiile in care vrei sa descoperi absolut totul, binoclul este un instrument care a incantat de-a lungul timpului atat adultii, cat si copiii.

Ce este, de fapt, binoclul?

Este un instrument optic realizat dintr-o pereche de telescoape alaturate, care sunt realizate in asa fel incat sa permita o vedere binoculara. Rolul sau este acela de a urmari obiectele de la mare distanta. Utilitatea sa este foarte vasta, putand sa fie folosit la opera, sau la diverse concerte, pentru observarea mult mai buna a artistului, sau in armata, pentru o observare a adversarului. Evident, in functie de destinatie, binoclurile pot fi foarte mici, pentur a putea fi folosite cu o singura mana sau foarte mari, in asa fel incat sa permita o performanta mare.

Binoclul este o varianta mult mai performanta a telescopului, deoarece ofera o imagine tridimensionala pentru obiectele vizate.

Care este istoria acestui instrument?

Istoria binoclului incepe, in mod evident, odata cu inventarea telescopului. Acesta a fost inventat in secolul XVII si imediat dupa acest pas, s-a observat ca exista o multime de avantaje in alaturarea a doua telescoape unul langa altul.

Initial, binoclurile foloseau optica galileana. Aceasta era reprezentata de un obiectiv convex si de o lentila concava, care ofereau o imagine buna, dar fara sa mareasca foarte mult imaginea. In plus, campul vizual era foarte ingust.

Primul binoclu atestat in istorie a fost cel realizat de catre Cherubin d’Orleans si exista inca in Muzeul de Arta si Mestesuguri din Paris. Acesta pastra ideea  de telescop si nu oferea o vizualizare extrem de buna. Abia in 1854, binoclul a inceput sa devina un instrument deosebit de performant, odata cu binoclul porro prism, realizat de italianul Ignasio Porro. Acest binoclu a fost preluat de catre compania Carl Zeiss si a ajuns sa fie raspandit in toata lumea.

Astazi, exista numeroase companii care fabrica binocluri, iar eficienta lor poate sa fie uriasa. Practic, poti sa te bucuri de astfel de instrumente care maresc imaginea de pana la 20 de ori. Daca in urma cu 100 de ani, un binoclu costa o avere, pretul sau de astazi este mult mai mic si poate sa fie achizitionat de absolut orice pasionat de astronomie, de vanatoare sau pur si simplu de analiza in profunzime a intregii naturi.

 

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>