Cine a inventat lanterna si care este scopul ei?

43.2033-1

Nu ii vedem utilitatea decat in momentul in care ramanem fara curent electric si avem nevoie de lumina. Lanterna este mult mai mult decat un simplu inlocuitor al electricitatii, fiind si un camarad perfect in excursii si expeditii si fiind unul dintre instrumentele care au ajutat, de-a lungul timpului, la evolutia umana.

Desi astazi pare un instrument extrem de simplu, ideea de a avea lumina portabila, alta decat facliile   din foc, a fost extrem de bine primita si a fost un salt urias pentru oameni.

 

Cum s-a ajuns la inventarea lanternei?

 

Pentru a sti cum s-a ajuns la inventarea lanternei, in primul rand este bine sa stim cum s-a ajuns la aceasta idee si ce este, de fapt, acest instrument.

Practic, lanterna este o sursa de lumina care poate fi purtata cu usurinta peste tot si care este alimentata cu energie electrica. Sursa de lumina pe care o are lanterna este un bec incandescent sau, mai nou, un bec LED, care este inchis cu un capac transparent sau cu o lentila. Ceea ce este foarte important, este sursa de energie, care este o baterie aflata in interiorul unei carcase de protectie.

Aparitia lanternei a prins contur in 1896, in momentul in care s-a inventat prima baterie cu celula uscata, care reusea sa revolutioneze o multime de industrii, deoarece era foarte rezistenta, nu se varsa si era perfecta pentru orice tip de aparat portabil ce avea nevoie de electricitate. De la inventarea ei pana la inventarea lanternei a mai fost un singur pas.

Trei ani mai tarziu, pe 10 ianuarie 1899, David Misell a adus pe piata prima lanterna mobila si a oferit primele lanterne politiei din New York. Raspunsul politistilor a fost favorabil, insa din pacate, interesul producatorilor nu a fost foarte mare, in conitiile in care atat bateriile, cat si becurile folosite pentru lanterna erau extrem de scumpe. Abia in 1904, la aparitia becului cu filament de tugsten, lanternele au devenit mai populare.

Pana in 1922, productia de lanterne era o adevarata industrie. Acestea generau vanzari de 20 de milioane de dolari doar in SUA si erau produse de 60 de companii din intreaga lume.

Astazi, lanterna este un obiect extrem de simplu, care poate fi achizitionat intr-o varietate foarte mare de forme si marimi, accentul punandu-se foarte mult pe aspectul lanternei, dar si pe performantele pe care le ofera.

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>